příjmení Škrlant
Text dotazu
Vážená paní/Vážený pane,
ráda bych se dozvěděla něco o významu, vzniku, či alespoň základovém slovu
svého jména a příjmení. Mohli byste mi doporučit zdroje k hledání, či mi v
mém hledání nějak pomoci?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Škrlant bylo odvozeno od příjmení Škrla, které vzniklo ze slova obecného významu "škrla" = lakomec, viz příjmení Škrdla (rl > rdl, škrdla = lakomec, ze slovesa škrdlit).
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 82 mužů a 77 žen s příjmením Škrlant/Škrlantová.
Křestní jméno Tereza, Terezie je řeckého původu a nejasného významu.
Nejčastěji se spojuje s názvem ostrovů Thera (v Egejském moři) nebo Therasia (u Sicílie) a vykládá se jako "pocházející z ostrova Thery" nebo "Therasie".
Základ slova někteří vykládají z řečtiny (z téresis) jako "záštita, ochrana", popř. (z theros) jako "léto, horko, vedro", nebo ( z therizein) s výkladem "žnout, sklízet úrodu".
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 184. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2010. Str. 503-504. ISBN 978-80-200-1888-5.
* Statistiky portálu Kde Jsme https://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2012 10:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu