příjmení Šiman
Text dotazu
Chtěla bych Vás poprosit o pomoc, nevím si rady, kde najít původ měho příjmení(Šimanová). Potřebuji to nutně vědět a opravdu už nevím kde hledat. Předem děkuji za pomoc!
Odpověď
Dobrý den, jméno Šiman uvádí stručně D. Moldanová (D. Moldanová, Naše příjmení, Praha 2004). Jméno nejspíše vzniklo z osobního jména Šimon, které je hebrejského původu (Šimhón=naslouchající). Přípona či část jména - -man bývá chápána jako německé mann=muž. Jméno je doloženo v Čechách r. 1367 (Ssyman).
Ke konkrétnímu původu svého jména byste se dostala nejspíše přes archivní bádání o svém rodokmenu. Pokud váš rod pochází z Čech, může být určitým vodítkem rejstřík Berní ruly (vlastně první soupis obyvatel v Čechách:
Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651 / sestavili Václav Červený & Jarmila Červená. -- 1. vyd.. -- Praha : Libri, 2003. -- 2 sv. ; 32 cm).
Naše služba využívá pouze běžně dostupné zdroje, neprovádíme archivní průzkumy a nezpracováváme odborné stati. Ve věci můžete konzultovat Ústav pro jazyk český (www.ujc.cas.cz - jazyková poradna), což je odborné jazykové pracoviště; popřípadě můžete využít některý z odkazů na stránky věnované
genealogii:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_koment.html#histor .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.02.2008 18:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu