příjmení Šeremeta
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ a význam příjmení "Šeremeta/Šeremetová".
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Šeremeta/ Šeremetová podle knihy D. Moldanové patří pravděpodobně ke slovu šermovat.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 15 mužů s příjmením Šeremeta (s věkovým průměrem 40 let) a 13 žen s příjmením Šeremetová (s věkovým průměrem 50 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Teplicích či Trutnově. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2014 14:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu