Příjmení Schiller
Text dotazu
Dobrý den,
všimla jsem si zde mnoha dotazů mířících právě k původům příjmení. Mě by
zajímala historie toho mého - Schillerová, Schiller. Za odpověď bych Vám
byla velmi vděčná.
Přeji pěkný zbytek dne.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Příjmení Schiller/ Schillerová vzniklo v němčině a do češtiny bylo přejato.
Vychází ze slova scholaere = žák, student.
Ke dni 31.1. 2010 žilo v České republice 696 osob s příjmením Schiller/ Schillerová. 348 mužů a 348 žen. Nejčastěji v Praze, Teplicích, Brně a Židlochovicích.
Zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.))
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec :
Tax Az Kort, 2002. ISBN 80-238-8173-6.
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz/
Hezký den.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2012 10:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu