příjmení Šalda a Ďoubalík
Text dotazu
Dobrý den, nikde nemohu sehnat informace o původu příjmení Šalda a Ďoubalík. Mohli byste mi prosim poradit? Mnohokrát děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení  Šalda má několik možných výkladů původu. Odvozeno mohlo být od křestního jména Šalamoun (jméno hebrejského původu - Šelómón = mírumilovný), též od sloves šálet =  bláznit či šálit = klamat, popřípadě od slova šalanda, což bylo pojmenování pro místnost vyhrazenou čeledi v pivovaře.
Druhé Vámi uvedené příjmení Ďoubalík není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno.
V roce 2012 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 288  mužů a 317  žen s příjmením Šalda/Šaldová a 23 mužů a 22  žen s příjmením Ďoubalík/Ďoubalíková.  Podrobnější informace o výskytu těchto jmen na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz .
Zdroje:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 11:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu