Příjmení Richter
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat na význam a původ německého příjmení Richter. Předem moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Richter/ Richterová patří mezi jedno z nejčastějších příjmení v ČR a vzniklo z německého apelativa soudce, starosta obce podle franského práva, případně rozhodčí.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz žilo v roce 2011 v České republice 7689 osob s tímto příjmením. Z toho 3893 mužů  a 3796 žen. Nejčastěji pak v Praze, Brně, Ostravě či Olomouci.
Zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2012 11:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu