příjmení Redek
Text dotazu
Dobrý den, prosím o sdělení původu příjmení Redek
(kolem roku 1770 i Kredek).
Děkuji.
Snažím se vypracovat rodokmen, údajně pochází z
Francie.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Redek není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno.
Nejbližší příjmení, která se nám podařilo nalézt, jsou příjmení Redl, Rédl, která byla odvozena z německé zdrobněliny jména Andredl (z řeckého osobního jména Andreas = statný, mužný). Francouzský původ tohoto příjmení se nám v nám dostupných zdrojích nepodařilo prokázat.
Ke dni 15.7.2009 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 70 mužů a 53 žen s příjmením Redek/Redková, příjmení se vyskytuje nejčastěji v Hodoníně a Břeclavi.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2012 09:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu