příjmení Rašner
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych zjistit původ příjmení
"Rašner". Predem moc dekuji!
Odpověď
Dobrý den,
podle knihy "Naše příjmení" Antonína Kotíka patří příjmení Rašner ke jménům souvisejícím činností, kterou daný člověk vykonával. Kniha "Jména tajemství zbavená" uvádí, že jméno Rašner je příbuzné s příjmením Raška (zdrobnělina, odvozeno od apelativa, neboli slova obecného významu, raška = pták bramborníček, červenka, reheh; ve slezské nářečí raška = stará žena).
Další alternativy výkladu původu příjmení Rašner nabízí kniha "Německá příjmení u Čechů", podle níž může být příjmení Rašner odvozeno od saských místních jmen Rascha a Raschau nebo obecně od místních jmen oblastí obývaných Němci, zde je příjmení Raschner spojováno s místními jmény Raschen (samota Horní Bavorsko), Rascha (bývalé Pruské Slezsko) nebo Raschenberg.
Pro získání dalších informací o původu příjmení Šaroch bychom Vám doporučili obrátit se Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk českých AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/ ).
Podle statistiky Ministerstva vnitra ČR žilo v ČR k 15.7.2009 76 mužů a 77 žen s příjmení Rašner/Rašnerová. Pomocí stránky http://www.kdejsme.cz/ můžete nalézt ve kterých krajích se příjmení Rašner/Rašnerová vyskytuje.
použité zdroje:
* statistiky MV ČR  na stránkách portálu Kde Jsme http://www.kdejsme.cz/
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Praha: Jan Kotík, 1897. s. 118. Kniha je volně dostupná v Digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795 ).
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. II.díl. Praha: Nakladatelství EPOCHA, 2003. s. 249-250. ISBN 80-86328-30-9.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2.vyd. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 153. ISBN 80-86781-03-8.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1. svazek. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. s. 217, 224. ISBM 80-7044-212-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2012 11:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu