Příjmení Rajchrt
Text dotazu
Význam příjmení Rejchrt
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Rejchrt je odvozeno od příjmení Reichert, které je nářeční podobou osobního jména Richard. Toto jméno je germánského původu (staroněmecky Ríchart, staroangl. Ricehard) a vykládá se jako "mocný, tvrdý, silný vládce". První část "rík" je patrně keltského původu a souvisí s latinským "rex" - tj. král.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 206 mužů a 208 žen s příjmením Rejchrt/-ová, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Dle webových stránek www.kdejsme.cz bylo registrováno nejvíce nositelů příjmení Rejchrt-Rejchrtová v oblasti Prahy, Dobrušky či Hradce Králové.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s.
ISBN 978-80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2012 15:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu