příjmení Pulchart
Text dotazu
Dobrý den,
mohla bych vás požádat o výklad příjmení Pulchart?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pulchart (také Pulchert) pochází z německého jména Burchard, vedlejší podoby německého osobního jména Burghart: "burg" zde znamená útočiště a "hart" tvrdý, pevný, s disimilací r=r >l-r.
Použité zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 150. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2011 13:45
Jan Jakub Soukup píše:
Středa 18.05.2016 14:52
Osbne se domnivam, ze slovo pulchart je ve stredoveke cestine mnohem blize pozdejsi verzi panchart, coz znamena levobocek, nebo tez dite z loze nemanzelskeho. Pokud levobocek ma mit puvod z pevneho hradu je to jen jeho zbozne prani. Ale budiz...
Jan
PSK - admin píše:
Středa 18.05.2016 15:03
Dobrý den, údaje pro odpověď jsme převzali z knihy, která se přímo zabývá výkladem významu a původu příjmení, viz "použité zdroje". Samozřejmě Vám děkujeme za doplnění informací, pokud je i Vaše domněnka podložená literaturou, budeme rádi za upřesnění. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu