příjmení Pudivítr
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ a význam příjmení Pudivítr
Odpověď
Dobrý den,
jmenotvorná síla jazyka sice ochabla, ale nezanikla úplně. Poměrně hodně je zachováno osobních jmen složených se "složitým původem", která vznikla jako např. jako přezdívky ( darmochleb, holobrádek, hromotluk, žabikuch atd.). Příjmení, jehož vznik a význam Vás zajímá, patří právě do této skupiny, většina z nich je významu posměšného káravého. Příjmení vzniklo složením " časoslova se jménem": např. Bařtipán, Cespivo, Kratochvíl, Litochleb,Melmuk, Padevěd (též Padevět, Podevět/*7 a Pudivítr,...
*7 Padevět a Podevět - dosti hojné příjmení (pozn.v r. 1897); je to jen jiná forma jména Pudivítr. Ve slově pud, puditi bývala nosovka (polsky pedzič), tudíž se vysvětluje obměna u v a nebo o; koncové r (v "pudivítr") jest pouhou příponou. Srovnej příjmení Závěta (kdo bydlí za větrem) a jméno osady u Křivoklátu: Pustověty
Čerpáno z: KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Nákladem Jana Kotíka, 1897. jako digitalizovaný dokument http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795.
Pud, puditi, např. příjmení Pudil - ze slovesa pudit, ponoukat, nutit Čerpáno z: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
Se svým dotazem se můžete obrátit i na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
Podle statistiky Ministerstva vnitra ČR na stránkách portálu Kde Jsme https://www.kdejsme.cz/ je příjmení Pudivítr na 117355. místě, četnost 108.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.03.2012 12:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu