Příjmení Plch
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jak vzniklo a odkud pochází příjmení Plch. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, jméno Plch bylo odvozeno z názvu zvířete, konkrétně druhu hlodavce. Příjmení z názvu živočichů vznikala často podle zvláštní vlastnosti, kterou měl člověk společnou se zvířetem či podle tělesného znaku, jímž se nějakému zvířeti podobal.
Podle knihy Naše příjmení se nářečně objevuje též ve významu stará houba, starý mládenec. Další varianty: Plchot (ve valašském nářečí = chuchvalec chlupů, východočesky=opuchlost), Plchout.
Etymologicky je východiskem indoevrop. kořen *pel- „sivý bledý“.
V roce 2011 bylo v České republice 543 nositelů mužské podoby jména Plch a 553 nositelek ženské podoby jména Plchová. Nejvíce nositelů tohoto příjmení bylo v Brně (97 mužů a 91 žen). Následuje Praha (43/54) a Blansko (41/34).
Prameny:
Kde jsme [online]. Dostupné z: http://www.kdejsme.cz/
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004, s. 20, 142. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice : Leda, 2001, s. 476. ISBN 80-85927-85-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.05.2012 08:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu