příjmení Pivsetok
Text dotazu
Prosím o vysvětlení původu příjmení Pivsetok
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pivsetok není bohužel zmíněno v žádné příručce o původu a významu příjmení, které máme k dispozici (jejich seznam naleznete v závěru e-mailu).
Získali jsme pouze vysvětlení od jednoho uživatele s tímto příjmení, který jej získal od svých předků, kteří pocházeli ze Zakarpatské Rusi - nyní Ukrajiny. Ti říkali, že "piv" znamenalo v rusínštině "půl" (neboli polovina) a "setok" znamenalo "setinka" (pravděpodobně tehdejší měny). Česky by mohl být ekvivalent"padesátník".
S dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna ).
Pro zajímavost statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 6 mužů a žádnou ženu s příjmením Pivsetok/Pivsetoková, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx .
Projitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: nákladem Jana Kotíka, 1897. 228 s. Dostupné v rámci digitální knihovny Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.10.2011 12:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu