příjmení Pivoda a Pscheidt
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na původ a význam příjmení PSCHEIDT a PIVODA. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pivoda/ - ová vzniklo jako úprava větného příjmení Pi(j) vodu!
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2012 v České republice 251 mužů s příjmením Pivoda (s věkovým průměrem 43 let) a 266 žen s příjmením Pivodová (s věkovým průměrem 45 let). Nejčastěji pak tito žili ve Zlíně, Brně či v Praze. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
A příjmení Pscheidt/ -ová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích, které se zabývají původem a významem příjmení u nás. Se svým dotazem se ale také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli pravděpodobně poskytnout uspokojivější odpověď. Bohužel jsou však jejich služby placené.
Pro zajímavost ještě opět uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2012 v České republice 18 mužů s příjmením Pscheidt (s věkovým průměrem 38 let) a 13 žen s příjmením Pscheidtová (s věkovým průměrem 50 let). Nejčastěji pak tito žili v Praze či Klatovech.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1983.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.01.2014 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu