Příjmení Pirša
Text dotazu
DOBRÝ DEN CHCI SE ZEPTAT NA PUVOD PRÍJMENÍ
PIRŠA,VÍM ZE ZILI V BYVALE JUGOSLAVII.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pirša není bohužel uvedeno v žádné publikaci o původu a významu příjmení, které máme k dispozici (seznam literatury na konci e-mailu).
S dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradnaú , kde můžete získat odpověď přímo od jazykových odborníků.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR neevidovaly ke dni 15.7.2009 žádného muže a ženu s příjmením Pirša/Piršová, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q.
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání druhé. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 866 s.
Kniha je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowChars.do  .
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.10.2011 11:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu