příjmení Pinc
Text dotazu
Jaký je původ příjmení Pinc?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pinc/ Pincová, dle příručky "Naše příjmení" od Moldanové, D., pochází ze středohornoněmeckého (tzn. 12.-16. stol.) apelativa (= slovo obecného významu) binz = sítina; někdy z něm. apelativa pinz = houba (pro srovnání slovenské nářečí pinclík = hřib).
Pro zajímavost ještě uvádíme, že v roce 2010 žilo v České republice, dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, 971 osob s příjmením Pinc/ Pincová. Z toho 475 mužů a 496 žen. A v roce 2011 zde žilo  966 osob s tímto příjmením.
Z toho 472 mužů a 494 žen. Nejčastěji pak v Praze, Českých Budějovicích, Milevsku či Příbrami a dalších.
Zdroje:
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2012 09:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu