Příjmení Pešata a Hankus
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ dvou příjmení, a to Pešatová a Hankus. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pešata, Pešatová vzniklo z domácké podoby osobního jména Petr -> z řeckého apelativa petros = skála, skálopevný. (U židů původně psáno jako Pessach.)
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz žilo v roce 2011 v České republice 443 osob s příjmením Pešata, Pešatová. Z toho 150 mužů a 293 žen. Nejčastěji pak v Praze, Frýdku-Místku, Benešově či Ostravě.
A příjmení Hankus, Hankusová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v nám dostupných zdrojích. Nejpodobnější příjmení, které jsme našli je příjmení Hanka či Hanke a podobná, která vznikla z domácí podoby osobního jména Johannes. Pokud byste měla zájem o uspokojivější odpověď, můžete také zkusit kontaktovat jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/.
Pro zajímavost uvádíme ještě statistiky týkající se příjmení Hankus,Hankusová: v roce 2011 v ČR žilo 65 osob s tímto příjmením. Z toho 33 mužů a 32 žen. Nejčastěji pak v Karviné, Frýdku-Místku, Ostravě či Praze.
Zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.05.2013 09:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu