Příjmení Pátek
Text dotazu
Původ příjmení Pátek, zda souvisí s nějakými povinnostmi nebo právy popř. zvyky.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pátek bylo odvozeno od pátého dne v týdnu, který byl dnem každotýdenního půstu.
V knize "Lidová kultura. Národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska" se k pátečnímu půstu uvádí následující:
"Základy křesťanského postního pořádku byly vytvořeny v údobí 4. - 7. stol. Od raně křesťanského údobí dodržovali věřící půst každou středu a pátek, protože Kristus byl ve středu zrazen a v pátek ukřižován. (...) Půst zdrženlivosti od masa platí pro všechny katolíky od 14 let o každém pátku, pokud na něj nepřipadne zasvěcený svátek nebo slavnost. V mnoha katolických rodinách se půst zdrženlivosti kromě pátků dodržoval i o středách až do 20. stol. Pro široké vrstvy věřících znamenal půst odříkání se různých požitků (sexuálních styků, pití alkoholických nápojů, kouření), veřejných i domácích zábav a oslav."
O Popeleční středě a Velkém pátku se držel tzv. půst újmový, při kterém bylo zakázáno jíst maso a nařízeno jíst pouze jedno jídlo denně. Pravidla újmového půstu platila všechny katolíky od 18 do 60 let ( s výjimkou nemocných).
(Lidová kultura : národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. sv. 3. Věcná část O-Ž. 1. vyd. Praha : Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze a Ústav evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně v nakl. Mladá fronta, 2007. s. 829.)
V roce 2011 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 1225 mužů a 1179 žen s příjmením Pátek/Pátková.
Zdroje:
* Lidová kultura : národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska. sv. 3. Věcná část O-Ž. 1. vyd. Praha : Etnologický ústav Akademie věd České republiky v Praze a Ústav evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně v nakl. Mladá fronta, 2007.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2012 12:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu