-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
ve škole nám zadali že máme zjistit význam a historii našeho příjmení. Hledám už cca 3 hodiny na internetu a nemůžu nic najít. Chtěla bych Vás tedy poprosit o laskavost, zda by jste nenašli něco víc o těchto příjmeních: PÁNKOVÁ a PANZENBERGEROVÁ.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
na internetu výklady příjmení nejsou dosud k dispozici. V tomto případě je třeba nahlédnout do tištěných publikací. Výkladem českých příjmení se zabývají mimo jiné následující publikace:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Pánek odvozeno ze slova pán, v některých případech též z křestních jmen (Pankrác, Štěpán), popřípadě přímo ze slova pánek, jež se používalo pro pojmenování vady na koňské noze. Vyloučit nelze ani vznik počeštěním německého příjmení Panc.
Druhé Vámi uvedené příjmení Panzenbergerová bohužel není ve výše uvedených publikacích o českých příjmeních uvedeno.
Ke konci roku 2013 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 2325 mužů a 2473 žen s příjmením Pánek/Pánková a pouze 6 mužů a 6 žen s příjmením Panzenberger/Panzenbergerová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz .
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
14.11.2014 14:38