-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,obracím se na Vás se žádostí o informaci o původu příjmení Nauš(Nausch).
Dosud se mi jej nepodařilo zjistit.Odpověď prosím na tuto e-mailovou adresu.Děkuji za ochotu
Dobrý den,
příjmení Nauš (Nausch) přímo v tomto znění se nám bohužel najít nepodařilo. Našli jsme pouze že slovo Nuss má původ ve středohornoněmčině a znamená, ořech, odtud příjmení Nussl či Nissel. Možná by příjmení Nauš (Nausch) mohlo patřit do stejné skupiny příjmení. Je to ale pouze naše domněnka. Se svým dotazem se ale také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli pravděpodobně poskytnout uspokojivější odpověď. Bohužel jsou však jejich služby placené.
Pro zajímavost alespoň uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v ČR 190 mužů s příjmením Nauš (s věkovým průměrem 44 let) a 210 žen s příjmením Naušová (s věkovým průměrem 46 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Praze či v Sušici. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
A v podobě psané Nausch žilo na konci roku 2013 v ČR 5 mužů s příjmením Nausch (s věkovým průměrem 40 let) a 7 žen s příjmením Nauschová (s věkovým průměrem 40 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Nepomuku, Plzni či v Strakonicích.
Zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
27.11.2014 09:18