příjmení Mottl
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mne význam příjmení Mottl.
Předem děkuji za odpověd,
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Mottl vzniklo z německé nářeční podoby příjmení Mátl, které bylo odvozeno od příjmení Matas. Příjmení Matas má původ v osobním jméně Matouš, někdy Matěj, obě osobní jména jsou hebrejského původu, mají společný základ (z hebr. Mattithjáh) a vykládají se jako "dar boží". K tvarovému rozlišení jmen došlo už v řečtině (Matthíás a Matthaios), odkud se k nám jména dostala. Další původ příjmení Mottl je možný ze slovesa "motat".
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 670 mužů a 732 žen s příjmením Mottl/Mottlová.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 114, 121. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2010. Str. 229. ISBN 978-80-200-1888-5.
* Statistiky na portálu Kde Jsme https://www.kdejsme.cz/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.01.2012 14:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu