-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, ráda bych zjistila původ příjmení Medal a Minarčík(od mých předků z Valašska),děkuji
Dobrý den,
příjmení Medal/- ová mohlo vzniknout ze staročeského osobního jména Medl či místního jména Medlice.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 66 mužů s příjmením Medal (s věkovým průměrem 40 let) a 72 žen s příjmením Medalová (s věkovým průměrem 46 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Praze či v Mariánských Lázních. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
A příjmení Minarčík/-ová vzniklo pravděpodobně z nářečí, kde ve slově mlynář se tvrdé l vyslovovalo jako "u" a tak splynulo s m. Tak vzniklo jméno Minár a dalším zdrobňováním a odvozováním vznikla příjmení jako Minařík, Manárovský, Minaříček atd. a pravděpodobně i příjmení Minarčík. To sice v níže uvedené knize není přimo vypsané, ale domníváme se, že by mohlo mít s velkou pravděpodobností stejný základ.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 358 mužů s příjmením Minarčík (s věkovým průměrem 40 let) a 355 žen s příjmením Minarčíková (s věkovým průměrem 42 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji ve Vsetíně či v Rožnově pod Radhoštěm.
Zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
19.11.2014 10:42