Příjmení Matzenauer
Text dotazu
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na původ příjmení Matzenauer.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Jako odpověď na Vaše zadání Vám zasíláme následující text:
... V Čelákovicích byla r. 1670 už polovina obyvatele Němci, ale během 18. Století vymizeli. Do země přicházeli různí specialisté, aby povznesli výrobu, např. na Železnorudsko přišli kolem r. 1700 švýcarští mlékaři Matzenauer, Steibl, Hörl, též na Tovačovsko přišli jako dojiči z alpských zemí předkové tamních Matzenauerů. V českém prostředí mívaly vrchnosti vyšší zaměstnance německé národnosti, kteří získávali nemovistosti, např. ve šporkovské Lysé nad Labem r. 1696 štalmistr Wiesner a r. 1649 Sejbera. Vedla přistěhovalců a poněmčování jmen jsou zámečtí zaměstnanci příčinou toho, že se v Lysé vyskytoval a dosud vyskytuje překvapivý počet německých příjmení: r. 1774je tu 15 rodin Kettnerů či Gärtnerů, 13 rodin Bendlů (později 18), 10 rodin Šulců, 8 rodin Leinerů a 5 rodin Elicerů.
* Matzenauer je příjmení pocházející z místních jmen na území Bavorska .
* Macenauer, Mazenauer, Matzenauer, Matzanauer - místní jméno Matzenau, samota a ves v Dolním Bavorsku
Zdroj: Beneš, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.11.2013 13:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu