příjmení Matloch
Text dotazu
Dobrý den. chtěla bych znát původ a význam příjmení MATLOCH. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Matloch patří v České republice mezi příjmení méně frekventovaná, webové stránky „Kde jsme“ uvádějí 89 výskytů v celé ČR, s ženskou formou celkem 215. Nejčastěji se vyskytuje na Těšínském Slezsku.
Z mnou dostupných českých pramenů uvádí toto příjmení ve tvaru Matlach (odvozené od matlati) pouze A. Kotík (1897). V. Palivec jej zmiňuje ve svém příspěvku Karusel jmen, kde uvádí, že jméno Matloch znamenalo jídlo všelijak zpatlané.
Nejvíce je o tomto příjmení psáno v knize W. Milerského Nazwiska Cieszyńskie:
Příjmení  Matloch se vyskytlovalo v Marklovicích (uvedeno v urbářích z let 1621 a 1647) a v Těšíně (uvedeno v matrice pokřtěných z roku 1641). Dále autor odkazuje na tvar Matlach, v tomto tvaru se podle urbáře z roku 1571 vyskytovalo v Darkově.
Odvozeno z bývalého „matlać“ ve významu: gmatwać (=zamotávat, zaplétat), plątać (motat, splétat, plést si), wikłać (motat, zamotávat), mącić (=zakalovat, kalit, hatit, mařit, kazit)
Může být odvozeno také od osobního jména Mateusz (Matouš): Mata (1463), Matla (1497), Mat-l+ach. Osobní jméno Matouš pochází z hebrejského Mattithjáh a znamená „dar Boží“
Použité prameny:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897, s. 87 [digitalizovaný dokument]. [Cit. 26.4.2011]. Dostupné z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20576893.
MILERSKI, Władysław. Nazwiska cieszyńskie. Warszawa : Energeia, 1996, s. 216.  ISBN 83-85118-54-3.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. s. 115. ISBN 80-86781-03-8.
Oliva, Karel. Polsko český slovník. 2 díly. 2. vyd. Praha : Academia, 1999. 746, 702 s. ISBN 80-200-0728-8.
PALIVEC, Viktor. Karusel jmen. Zpravodaj ostravské pobočky Genealogické a heraldické společnosti v Praze, 1978, č. 2,  s. 27. Dostupné z: http://www.historie.hranet.cz/heraldika/zkgho/zkgho02.pdf
Webové stránky:
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Matloch/
http://prijmeni.unas.cz/ceska-prijmeni-10.htm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.10.2011 13:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu