Příjmení Macholán
Text dotazu
Jaký je význam příjmení Macholán?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Macholán/ Macholánová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v nám dostupných zdrojích. Nejpodobnější příjmení, které se nám podařilo vyhledat je příjmení Macholda, u kterého se výklady různí. Podařilo se nám vyhledat, že toto příjmení vzniklo z osobního jméno Matěj (z hebrejského Mattithjáh = dar boží) nebo z osobního jména Martin (z latinského Martinus, což je přídavné jméno z Mars - římský bůh války; přenesený význam jména Martin je tedy bojovný).
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle serveru www.kdejsme.cz v České republice žilo v roce 2011 pouze 83 osob s příjmením Macholán/ Macholánová. Z toho 39 mužů a 44 žen. Nejčastěji pak v Brně, Rosicích či Velkém Meziříčí.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám mohli podat uspokojivější odpověď.
Projité zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 5. přepracované a upravené vyd. Praha : Academia 2010. ISBN 978-80-200-1888-5.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 17:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu