příjmení Linhart
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se vás zeptal na informace týkající se příjmení Linhart, jeho
původ, význam a přibližné období vzniku. Předem Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Linhart je českou podobou osobního jména Leonhart, vzniklá z jeho německé varianty Lienhard. Osobní jméno Leonard je německého původu vzniklé spojením staroněmeckých slov "lewe" a "hart", což znamená "silný jako lev", "tvrdý jako lev". Právě z odvozených podob jména - Lenard, Lenart, Linhart - vznikla příjmení.
Pro zajímavost: svatý Leonard nebo také Linhart byl poustevníkem v dnešní Francii nedaleko Orleánsu. Podle pověsti jednou lovil v okolních lesích franský král Chlodovik a jeho manželka, která začala rodit. Porod byl velmi riskantní, ale Leonardovy modlitby zachránily život rodičky i dítěte. Král mu nabídl, že mu věnuje tolik pozemků, kolik jich za jendu noc objede na oslu. Leonard toho využil a na získaném pozemku založil opatství Noblac, dnes Saint Léonard, u Limoges.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly v roce 2007 3223 mužů a 3311 žen s tímto příjmením; statistiky naleznete na adrese http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx .
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd.. Praha : Regia, 2003. 735 s.
ISBN 80-86367-35-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 10:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu