příjmení Lidral
Text dotazu
Dobrý den, prosím o význam příjmení Lidral,
Odpověď
Dobrý den,
bohužel v nám dostupných zdrojích se nám nepodařilo příjmení Lidral/ -ová dohledat. Se svým dotazem se ale také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli pravděpodobně poskytnout uspokojivější odpověď. Bohužel jsou však jejich služby placené.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2012 v České republice 15 mužů s příjmením Lidral (s věkovým průměrem 47 let) a 17 žen s příjmením Lidralová (s věkovým průměrem 48 let). Nejčastěji pak tito žili v Českých Budějovicích či v Jindřichově Hradci. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Příjmení Kadlec/ -ová vzniklo z apelativa (= slovo obecného významu) tkadlec zjednodušenou výslovností.
Pro zajímavost opět uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2012 v České republice 6403 mužů s příjmením Kadlec (s věkovým průměrem 41 let) a 6550 žen s příjmením Kadlecová (s věkovým průměrem 44 let). Nejčastěji pak tito žili v Praze či v Českých Budějovicích. Další statistické údaje, je možné je opět dohledat na výše zmíněných stránkách.
A příjmení Kocián/-ová vzniklo nejspíše buď z jihoslovanského osobního jmena Kocian = Cassianus, Cacianus = člen rodu Cassiů nebo z valašského a lašského apelativa (= slovo obecného významu) kocanka, kociánka = kočička.
Opět uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2012 v České republice 1997 mužů s příjmením Kocián (s věkovým průměrem 40 let) a 2069 žen s příjmením Kocianová (s věkovým průměrem 44 let). Nejčastěji pak tito žili v Praze či Ostravě. Další statistické údaje, je možné je opět dohledat na výše uvedených stránkách.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.) MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2014 17:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu