-
To se mi líbí
-
Doporučit
Jaký je význam příjmění Laššák
Dobrý den,
příjmení Laššák/-ová s dvěma šš se nám vyhledat nepodařilo. Příjmení Lašák s jedním š, které by mohlo mít stejný základ, vzniklo z osobního jména Ladislav.
Ladislav je patrně variantou jména Vladislav, vykládá se jako "slavná vláda, slavný vládou". V dobách národního obrození bylo velmi oblíbené a považované za vlastenecké.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 29 mužů s příjmením Laššák (s věkovým průměrem 38 let) a 23 žen s příjmením Laššáková (s věkovým průměrem 48 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Praze či Litovli. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4. přepracované a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
16.07.2014 08:38