-
To se mi líbí
-
Doporučit
dobry den, chtěla bych poprosit o původ příjmení Kulštejn, Merta a Mynář.
předem děkuji.
Dobrý den,
Původ příjmení Kulštejn se nám nepodařilo vypátrat. Nicméně počet občanů s tímto příjmením roste. V roce 2014 žilo na území České republiky 59 osob právě s tímto příjmením: http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kul%C5%A1tejn/hustota/ . Třeba se ještě dočkáme vysvětlení jeho původu.
Příjmení Merta pochází z německy mluvících zemí, viz. Moldánová:
Mert(h)a - něm. nář. podoby osobního jména Martin s českou příponou -a; Mertan Četnost v roce 2014: 1158 osob (zdroj: http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Merta/hustota/)
Příjmení Mynář pochází z Čech.
Mynář = (stejně tak Minár, Minář) - nářečí za mlynář: tvrdé l se vyslovovalo jako u a splynulo s m ; Minárik, Minárský, Minárovský, Minaříček, Minařík, Minářík, Minářů
Četnost v roce 2014: 438 osob (zdroj: http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Myn%C3%A1%C5%99/hustota/ )
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
10.08.2015 13:03