Příjmení Kruncl
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se dozvěděl pokud možno původ
příjmení Kruncl a jeho cestu do Čech, předpokládám, že je zahraničního
původu. Díky mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kruncl opravdu není českého původu. Pochází z němčiny. Odvozeno bylo ze středohornoněmeckého slovesa grunzen = mručet či novohornoněmeckého grunzen = chrochtat.
Jeho cestu z německého jazyka do českého prostředí v obecné rovině ovšem nelze určit. Genealogickým výzkumem je možné zjistit historii konkrétní rodiny přibližně do poloviny 17. století. Tento genealogický výzkum je ovšem časově náročný. Jak postupovat při tvorbě rodokmenu informují např. knihy:
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie: kdo jsou moji předkové a odkud přišli?. 1.vyd. Praha : Horizont, 1995.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům, aneb, Praktická příručka občanské genealogie. 1. vyd. Praha : Libri, 2006.
(další knihy můžete dohledat např. v Online katalogu Národní knihovny:
http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) Řadu dotazů o genealogii jsme již zodpovídali v rámci služby Ptejte se knihovny. Dotazy i odpovědi naleznete v archivu
služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/archiv.
Ke dni 15.7.2009 žilo v České republice 33 mužů a 41 žen s příjmením Kruncl/Krunclová.
Použité zdroje:
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 16:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu