Příjmení Kraušner
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit zda můžete dohledat význam a původ příjmení Kraušner. Děkuji Mnohokrát. V dostupné literatuře se mi jej dohledat nepodařilo ani u příjmení jako Kraus, Krausner, Klausner.
Odpověď
Dobrý den,
existuje několik hypotéz ohledně etymologie příjmení Kraušner. Mohlo vzniknout ze středohornoněmeckého slova „krûse“ („džbán“), za staroněmeckého „Kruschen“ nebo ze slova „Krausche“ (označení hranice dříví na pasece) ve slezském dialektu němčiny.
Příjmení Kraus vzniklo z německého přídavného jména „krauss“ („kadeřavý“).
Příjmení Klausner má patrně původ ve středohornoněmeckém „closenaere“ –„poustevník“, v místním jménu Klausen nebo ve slovu „Klause“ – „soutěska“.
Nepodařilo se nám bohužel dohledat etymologii příjmení Krausner.
Statistiky Ministerstva vnitra evidovaly ke dni 1. 11. 2012 6111 osob s příjmením Kraus, 6344 osoby s příjmením Krausová, 22 osoby s příjmením Klausner a 27 osob s příjmením Klausnerová. Osoby s příjmeními Kraušner/ Kraušnerová a Krausner/ Krausnerová se ve statistikách nenachází.
Zdroje:
Beneš, J.: Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 1998.
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha : Mladá fronta, 1983.
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2013 15:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu