příjmení Krajíček
Text dotazu
Prosil bych o vysvětlení významu jména Krajíček.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Krajíček/ Krajíčková vzniklo z apelativa (= slovo obecného významu) krajíc, tedy ukrojený kousek chleba.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že v roce 2010, dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, žilo v České republice 1639 osob s příjmením Krajíček/ Krajíčková. Z toho 809 mužů a 830 žen. A v roce 2011 zde žilo 1653 osob s tímto příjmením. Z toho 812 mužů a 841 žen. Nejčastěji pak v Praze, Brně, Světlé nad Sázavou či Havlíčkově Brodě a dalších.
Zdroje:
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2012 10:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu