příjmení KOZMON
Text dotazu
Dobrý den,
při sestavování rodokmenu našeho rodu se dostávám až do roku 1792 (!), kde
se vyskytuje moje příjmení "KOZMON". K tomuto příjmení se ještě někdy váže
přívlastek: "TRULULKAR" (???) Prosím, mohli by jste mi pomoci při určení
původu a významu tohoto příjmení ?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kozmon je jednou z variant příjmení odvozených od osobního jména Kosmas či přídavného jména "kosmatý" (mezi další patří např. Kozman, Kozmík, Kozmín, Kozmánek). Osobní jméno Kosmas je pravděpodobně řeckého původu (z řec. kosmos) a vykládá se jako "svět, řád, věčnost", popř. také "ozdoba, pochvala". Přídavné jméno "kosmatý" znamená chlupatý, vlasatý; staročeské slovo "koso" znamená "šikmo".
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 23 mužů a 15 žen s příjmením Kozmon/Kozmonová, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx .
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání druhé. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miroslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? : původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář : informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl.. Praha : Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5.
Význam slova "trululkar" jsme nikde nenalezli, v žádné jazykové příručce (etymologické slovníky, slovníky jazyka českého, slovníky staré češtiny, vokebulář webový (http://vokabular.ujc.cas.cz/ ). S dotazem na význam tohoto slova se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna ).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.10.2011 10:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu