příjmení Kotlant, Kotland, Gottlant, Gottland
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych zjistila, jak je to s příjmením Kotlant, Kotland, Gottlant, Gottland. Všechny tyto varianty příjmení patří do jednoho rodokmenu. Prvotní záznam v roce 1644 u Hradce Králové Kotlant, později někteří potomci jsou Kotland, Gottlant /d/.Vše je v jednom místě - farní úřady Černilov a Holohlavy. O původu příjmení máme různé domněnky. Buď je správně Kotlant od slova kotel, nebo Gottland, třeba zběhlý švédský voják za třicetileté války, nebo zběhlý student z Olomouce, kde studovali studenti z ostrova Gottland. Nebo to také může být Rakušan, Němec, kde se toto příjmení také vyskytuje ve tvaru Gottland.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
tři z uvedených variant jména se dosud v okolí Hradce Králové vyskytují. Celkově ovšem není osob s příjmením Kotland, Kotlant či Gottland příliš mnoho - viz: www.nasejmena.cz
Nevelké množství nositelů těchto jmen pravděpodobně zapříčinilo, že zmíněná příjmení nejsou ve většině knih věnovaných českým příjmením uvedena. Jedinou zmínku jsme nalezli v knize "Naše příjmení" vydanou v roce 1897. Zde jsou příjmení Kotland či Kotlant dávána do souvislosti s místním názvem "Kotel" ( http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20578105 ).
Použitá literatura:
* * KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2014 09:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu