příjmení Korim a Morkesová
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vědět původ i význam příjmení Korim a Morkesová. Poradíte?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení  Morkes bylo pravděpodobně odvozeno z osobního jména Markus (Marek) - z latiny,  Markus = bojovník, zasvěcený bohu Martovi.
Druhé Vámi uvedené příjmení Korim není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno. Osob s příjmením Korim/Korimová žije v České republice poměrně malý počet. Konkrétně se jedná o 18 mužů a 16 žen (www.nasejmena.cz ).
Pravděpodobně tento nepočetný výskyt jména na území ČR zapříčinil, že výklad příjmení Korim nebyl zařazen do žádné z publikací, jež se věnují výkladu původu českých příjmení.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* www.nasejmena.cz
* www.kdejsme.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 10:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu