příjmení Korbela v Berní rule
Text dotazu
Dobrý den,
Chtěl bych vás moc poprosit o nahlédnutí do rejstříku k Berní rule a zjištění,zda se tam figuruje příjmení Korbela v lokalitě jižní čechy, obec Štěpánovice,Lomnice n.Lužnicí nebo Frahelž případně okolí. Hodlám si tento rejstřík koupit i kvůli dalším rodovým větvím a chtěl bych ověřit na tomto příjmení zda to má smysl. Jinak příjmení Korbela může být i jiným tvarem příjmení Korbel a v době po třicetileté válce by to mohlo být i Korabella čo Corabella. Předem moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
v generálním rejstříku Berní ruly (ČERVENÝ, Václav. Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha : Libri, 2003. 2 sv.) je v Bechyňském kraji uvedeno šest osob s příjmením Korbel, 2 ženy s příjmením Korbelková a jeden muž s příjmením Korbelů. Z Vámi uvedených obcí ovšem nepochází ani jeden z nich. Ostatní uvedené možné tvary příjmení jsme v rejstříku nenalezli:
* Adam Korbel, (obec) Soběslav - řezník
* Bartoloměj Korbel, Hrdlořezy - sedlák
* Jan Korbel, Hodětín - sedlák
* Martin Korbel, Višňová - sedlák
* Vavřinec Korbel, Hlína, bez uvedení profese
* Vít Korbel, Chabičovice - sedlák
* Juliána Korbelková, Soběslav - koželuh
* Korbelková, Husín - statek pustý
* Václav Korbelů, Deštná - švec
Použité zdroje:
* ČERVENÝ, Václav. Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha : Libri, 2003.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2013 12:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu