Příjmení Kinc
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal, jaký původ má příjmení Kinc.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kinc je odvozeno z osobního jména Künzel, taktéž se lze setkat se zdrobnělým OJ Kunz z Kunrad. Všechna tato jména souvisí s OJ Konrád, které je německého původu (ze staroněmeckého Kuonrat) a znamená "smělý rádce".
Pro zajímavost Vám uvádíme statistické údaje příjmení v ČR podle stánek www.kdejsme.cz.  V ČR žije 129 mužů a 141 žen s příjmením Kinc/-ová, nejvíce v okolí Bystřice nad Pernštejnem, Brna, Tišnova, Boskovic, Nového Města na  Moravě či Tábora.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Knappová, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5. Dostupné také z: http://eknihy.nkp.cz/search/handle/uuid:e3fd7f62-e38d-11e0-bfc3-001e4ff27ac1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.05.2013 09:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu