příjmení Khek, Kheková
Text dotazu
Prosila bych o zjištění původu a významu příjmení Kheková. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Khek je německého původu. Kniha "Německá příjmení u Čechů" nabízí následující vysvětlení jeho původu. Příjmení vzniklo ze středohornoněmeckých slov "quëc", "këc", "koc" = živý, čilý.
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 74 mužů a 62 žen s příjmením Khek/Kheková, příjmení se nejčastěji vyskytuje v Praze, Benešově, Plzni a Ústí nad Orlicí.
Zdroje:
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx * Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2012 14:26
Richard Klauz píše:
Úterý 23.03.2021 22:05
Dobry den ,rad bych zjistil pokud mozno co nejpresnejsi puvod sveho prijmeni KLAUZ
PSK - admin píše:
Čtvrtek 25.03.2021 14:48
Dobrý den,
původ příjmení Klauz je dle knihy "Naše příjmení" následující:
"Klaus, Klauz - z něm. podoby OJ Nikolaus - viz Mikuláš; též z něm. A Klause = strž; též z MJ; u rodin s žid. předky z A = malá modlitebna"
zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 84. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:abb1ec60-4016-11e4-bc3a-005056827e51
Další použitá a doporučená literatura:
Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně. sv. 1 s. 170. ISBN 80-7044-212-3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:5e9970f0-cd0d-11e3-85ae-001018b5eb5c
Ivana Satoriová píše:
Středa 13.07.2022 07:48
Dobrý den, myslím, že mám netradiční příjmení Satoriová (mužský tvar Satoria). Ráda bych znala původ tohoto jmeno a jeho význam, pokud to bude možné. Moc děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 13.07.2022 13:27
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Příjmení Satoria/Satoriová patří do skupiny příjmení vzniklých z osobních jmen, kdy základ příjmení tvoří některé z křestních jmen, které se na území ČR hojně vyskytovala po staletí (např. jména apoštolů a světců). V případě Vašeho příjmení je základem osobní jméno Saturian.
Příručka uvádí, že může také jít o odvozeninu z názvu květiny saturejky. Vysvětlení platí i pro další příjmení jako např. Satora, Sátra, Satran, Satranský.
(Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 164. ISBN 80-86781-03-8.)
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 21 výskytů příjmení Satoria a 55 výskytů příjmení Satoriová v celé ČR. Odkazy na informace zde:
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Satoria/hustota/
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Satoriov%C3%A1/hustota/
Připojujeme také odkazy na epizody pořadu Českého rozhlasu O původu příjmení, které se věnovaly příjmení Satori a Satorie:
https://dvojka.rozhlas.cz/satori-7973687
https://dvojka.rozhlas.cz/satorie-7546211
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu