příjmení Kežlínek
Text dotazu
Dobrý den,
již delší dobu pátrám po původu mého příjmení a s tímto dotazem se obracím na vás. Zda-li by bylo možno zjistit původ příjmení Kežlínek, první zmínky o tomto příjmení jsou z napoleonských válek, hlouběji do historie jsem se nedostal.
Děkuji za ochotu.
Odpověď
Dobrý den,
obáváme se, že ani my Vám s vysvětlením původu Vašeho příjmení příliš nepomůžeme, neboť příjmení Kežlínek není v nám dostupných publikacích uvedeno.
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit ještě na odborníky v oblasti českého jazyka - Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
V roce 2012 žilo v České republice dle serveru "Naše jména" 34 mužů a 38 žen s příjmením Kežlínek/Kežlínková, informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz .
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Děkujeme Vám za využití služby Ptejte se knihovny. Rádi bychom Vás poprosili, zda byste v budoucnu při dalším využití služby PSK používal pro odeslání dotazu formulář pro zadání dotazu, který je dostupný na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu . Zde si také můžete vybírat z více než 70 českých knihoven aktivně zapojených do této služby. Adresa psk@nkp.cz slouží pro administrativní účely služby. Kromě e-mailového formuláře můžete využít také chat na stránkách www.ptejteseknihovny.cz.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 13:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu