Příjmení Jůsko
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat na původ příjmení Jůsko (popř. v matrikách i tvar Jůska). V matrikách zaznamenáno až do roku 1785, kdy matriční zápisy končí. Toto příjmení se vyskytuje snad jen v okresech Český Krumlov a České Budějovice. Rod Jůsko pochází ze Sedlovic, dnes spadá pod Němčice, okres České Budějovice.
Odpověď
Dobrý den,
konkrétně příjmení Jůsko není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno. Osob s příjmením Jůsko/ová žije v České republice poměrně malý počet. Konkrétně se jedná o 17 mužů a 14 žen (Statistiky Ministerstva vnitra ČR, server Kde Jsme: www.kdejsme.cz ) žijících  ve Vámi zmíněných Českých Budějovicích a Českém Krumlově. Pravděpodobně tento nepočetný výskyt jména na území ČR zapříčinil, že výklad příjmení Jůsko nebylo zařazen do žádné z publikací, jež se věnují výkladu původu českých příjmení.
Dá se ovšem předpokládat, že příjmení bude  stejného původu jako příjmení Jůzko, jež se nám podařilo dohledat. Příjmení vzniklo odvozením z osobního jména Jozue (starozákonní jméno, znamená "bůh pomůže"), v některých případech taktéž z osobního jména Josef (s hebrejského Jóséph = "nechť bůh přidá, rozhojní").
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2012 09:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu