příjmení Johannis
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o zjištění původu, je-li to možné, příjmení Johannis.
Kdy se příjmení začalo přibližně používat, kolik občanů ČR se může tímto příjmením pyšnit.
Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Johannis/ -ová vzniklo z německého a latinského osobního jména Johannes. To pochází původem z hebrejštiny Jochánán = bůh je mocný či bůh je milostivý, popřípadě bohem daný, milostivý dar boží.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 5 mužů s příjmením Johannis (s věkovým průměrem 33 let) a 10 žen s příjmením Johannisová (s věkovým průměrem 42 let). Tito žili na konci roku 2013 v Kolíně a v Teplicích. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.05.2014 14:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu