přijmení Jobánek
Text dotazu
Mohli byste zjistit původ přimení Jobánek?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Jobánek bylo odvozeno od příjmení Job, které vzniklo z hebrejského osobního jména Hiob. Význam biblického jména Job není úplně jasný, někdy se vykládá jako "nenáviděný, sledovaný" nebo i "útočník, nepřítel".
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 87 mužů a 75 žen s příjmením Jobánek/Jobánková.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. Str. 77. ISBN 978-80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2010. Str. 201. ISBN 978-80-200-1888-5.
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003. Str. 395. ISBN 80-86367-35-5.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.10.2011 13:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu