příjmení Ivanovský
Text dotazu
Dobrý den,chtěl bych znát původ příjmení Ivanovský a jeho správné skloňování. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Ivanovský bylo odvozeno z křestního jména Ivan, jež je slovanskou podobou původně hebrejského jména Jan (hebrejsky Jochanán = "bůh je milostivý").
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 38 mužů a 46 žen s příjmením Ivanovský/Ivanovská (největší výskyt tohoto příjmení je ve Zlíně a Praze).
Příjmení Ivanovský je podstatným jménem, které vzniklo substantivizací adjektiva, skloňuje se tedy jako tvrdá adjektiva, tedy dle vzoru mladý:
Ivanovský, Ivanovského, Ivanovskému, Ivanovského, Ivanovský, o Ivanovském, s Ivanovským.
Zdroje:
* Příruční mluvnice češtiny. 1. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1995. ISBN 80-7106-134-4.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.))
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.07.2012 08:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu