příjmení Hrych
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit původ příjmení
"Hrych". Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Hrych/ Hrychová, dle příručky "Naše příjmení : Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu" od Kotíka, Antonína, vzniklo z osobního jména Řehoř, které se píše a říká místo Hřehoř.
Toto jméno má původ v  řeckém jménu Gregorios = bdělý. Také u Malorusů Řehoř = Hryhoryj, Hryška, Hryć.
Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2010 žilo v České republice, dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, 176 osob s příjmením Hrych/ Hrychová. A v roce
2011 zde žilo 174 osob s tímto příjmením. Z toho 88 mužů a 86 žen.
Nejčastěji pak na Milevsku, v Praze, Kadani, či Litoměřicích.
Zdroje:
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795)
* MOLDANOVÁ, Dobromila. Naše příjmení. 2., upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Kde jsme: www.kdejsme.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.03.2012 10:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu