příjmení Hrabec
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na původ a význam jména Hrabec. Děkuji moc za odpověd
Odpověď
Dobrý den,
příjmení  Hrabec má několik možných výkladů původu. Odvozeno mohlo být ze slova hraba = motyka (na Pelhřimovsku) či od slovesa hrabat =  shrnovat hráběmi, přeneseně: chamtivě shánět, snažit se. Příjmení Hrabec, Hrabica byla ovšem pravděpodobně odvozena od zemědělského náčiní.
V roce 2012 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 633  mužů a 621  žen s příjmením Hrabec/Hrabcová.  Podrobnější informace o výskytu těchto jmen na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz .
Zdroje:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2013 14:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu