příjmení Houdková
Text dotazu
Dobrý den. Chtěla bych se dozvědět něco o příjmení Houdková a jménu Dominika. To znamená co mohli dělat předkové
nebo z čeho toto příjmení vyplívá. Předem děkuji za vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Houdek pochází z apelativa (tj. slova obecného významu) "houdek"= houslista; dosud nářečí na Chodsku. První zmínky tohoto příjmení jsou datovány již do roku 1388.
Více informací bohužel v příručkách, které máme k dispozici, není uvedeno.
S dotazem se můžete obrátit také na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (www.ujc.cas.cz); v případě zájmu o historii vaší rodiny můžete využít genealogické služby, případně pátrat sama v archivech a matrikách.
Pro zajímavost Vám uvádíme také stručné statistické údaje o příjmení Houdek/-ová. Dle serveru www.kdejsme.cz žije na území České repulibliky 1810 mužů a 1908 žen s tímto příjmením, nejvíce v oblastech Prahy, Plzně, Písku či Brna.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.03.2012 10:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu