Příjmení Honeš
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych zjistit původ svého příjmení "Honeš". Má rodina původně pochází z
Moravy a ze Slovenska. Patrně se ale jedná o německý původ, řekl bych. Možná
z angličtiny "honest-čestný" se toto příjmení dostalo přes němčinu k nám?
Mohli byste mi prosím pomoci?
Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Honeš patří mezi příjmení, která byla odvozena z německé podoby
osobního jména Johannes (Jan, jméno hebrejského původu (Jochanán), lze jej
vyložit jako "bůh je mocný").
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a
serveru "Kde Jsme" 104 mužů a 105 žen s příjmením Honeš/Honešová, příjmení
se nejčastěji vyskytuje v Novém Jičíně a Kopřivnici.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác,
2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
* Internetová jazyková příručka: http://prirucka.ujc.cas.cz
Doplňující dotaz:
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Lze Jochanán vykládat také jako "bůh je milostivý"? Moc mi to pomohlo. Děkuji!
Odpověď:
Dobrý den,
ano, hebrejské slovo Jochánán lze přeložit také jako "bůh je milostivý", popřípadě "bohem daný, milostivý dar boží".
Zdroj:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2012 14:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu