příjmení Hon, Gočaltovský, Kaštyl
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych zjistit původ příjmení Hon, Gočaltovský, Kaštyl.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Hon je odvozeno z německého osobního jména Johannes, jehož českou podobu je jméno Jan. Toto osobní jméno je hebrejského původu (hebr.
Jochanán) a znamená "bůh je milostivý", popř. "bohem daný; milostivý dar boží".
Příjmení Gočaltovský a Kaštyl nejsou bohužel v publikacích, které máme k dispozici, uvedeny. S dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, která je dostupná na adrese http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/.
Statistiky Minsterstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 402 mužů a 412 žen s příjmením Hon/Honová; 12 mužů a 10 žen s příjmením Gočaltovský/-ová;
104 mužů a 120 žen s příjmením Kaštyl/-ová, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q= .
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 228 s.
ISBN 80-86781-03-8.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Praha: Jan Kotík, 1897. 288 s.
Kniha je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do).
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem.
Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.06.2012 11:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu