příjmění Hankoci a Harnach
Text dotazu
Dobrý den.
Zajímalo by mě prosím Vás jak vzniklo a jakého původu je příjmění Hankoci a Harnach.
Děkuji za Vaši odpověď
Odpověď
Dobrý den,
konkrétně příjmení Hankoci není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno. Pravděpodobně ovšem bude stejného původu jako příjmení Hank, Hanko, která byla odvozena z domácí podoby osobního jména Johannes.
Příjmení Harnach bylo dle knihy "Německá příjmení u Čechů" odvozeno z raně hornoněmeckého slova hardenack = tvrdošíjný, jiní jazykovědci příjmení vykládají z lužické podoby křestního jména Ernst.
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" pouze 6 mužů a 2 ženy s příjmením Hankoci/Hankociová, příjmení se vyskytuje v Praze a Lounech a 23 mužů a 31 žen s příjmením Harnach/Harnachová (příjmení se nejčastěji vyskytuje v Brně a v Ústí nad Orlicí).
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.10.2011 15:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu