Přijmení Haltuf a Vik
Text dotazu
Dobrý večer,
chtěla bych zjistit původ přijmení HALTUF a VIK.
předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Haltuf/ Haltufová vzniklo ze středohornoněmecké rozkazovací věty Halte uf! = počkej, zadrž!
Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2011 žilo, dle serveru www.kdejsme.cz, 253 osob s příjmením Haltuf/ Haltufová. Z toho 123 mužů a 130 žen. Nejčastěji pak v Hradci Králové, Novém Bydžově, Praze či v Nové Páce.
A příjmení Vik/ Viková vzniklo jako zkratka z osobního jména latinského původu Viktor (= vítěz).
Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2011 žilo, dle serveru www.kdejsme.cz, 998 osob s příjmením Vik/ Viková. Z toho 465 mužů a 533 žen. Nejčastěji pak v Praze, Trutnově, Hradci Králové či Náchodě.
Zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.06.2012 10:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu